De AEX-index verloor dinsdag opnieuw terrein. Zorgen over vooral de Italiaanse bankensector hadden de overhand bij Europese beleggers.

De verliezen op de Europese aandelenbeurzen liepen dinsdag in de ochtendhandel verder op. Koersen gingen over een breed front omlaag, waarbij veel banken en verzekeraars net als maandag weer onder druk stonden. Ook de dalende olieprijs drukte het sentiment.

De Amsterdamse AEX-index stond rond 11.45 uur 1 procent in de min op 430,70 punten. De MidKap zakte 2 procent naar 595,83 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden 1,5 en 1,6 procent in. Madrid en Milaan verloren 1,6 en 0,7 procent. Buiten de eurozone bleef de schade voor de Londense beurs beperkt tot een min van 0,1 procent.

Noodgreep Britse centrale bank

De Bank of England (BoE) geeft banken meer ruimte voor het verstrekken van kredieten door de kapitaaleisen te versoepelen. Daarmee hoopt de centrale bank de nadelige gevolgen van de keuze van het Britse volk om de Europese Unie te verlaten, binnen de perken te houden.

In maart besloot de Britse centrale bank een extra kapitaalbuffer verplicht te stellen van 0,5 procent van de totale, naar risico gewogen leningen. Die moet in economisch goede tijden worden opgebouwd, zodat in een neergang niet direct gesneden hoeft te worden in de kredietverlening.

Maar gezien de onzekerheid waarmee de banken nu worden geconfronteerd, heeft de BoE besloten de extra buffer met onmiddellijke ingang voor minstens een jaar op nul te zetten. Daardoor ontstaat ruimte bij banken om tot 150 miljard pond extra uit te lenen aan bedrijven en huishoudens, meldde de centrale bank dinsdag.

Zorg Italiaanse banken

Sinds het Brexit-referendum van 23 juni zijn bankaandelen fors gedaald, waarbij de focus van beleggers vooral is gericht op brakke Italiaanse banken. In Italië ging zorgenkind Monte dei Paschi di Siena wederom onderuit, nu met 9 procent.

De Italiaanse regering heeft een kapitaalplan opgesteld om Monte dei Paschi di Siena te hulp te schieten. Daarmee moet worden voorkomen dat de oudste bank ter wereld verder in de problemen raakt, meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van een ingewijde na berichtgeving van Italiaanse media.

Het plan dat wordt overwogen bestaat volgens de Italiaanse krant La Stampa uit het opkopen van converteerbare obligaties door de overheid en een kapitaalinjectie van 3 miljard euro via het staatsfonds dat is bedoeld voor banken met moeilijkheden. Woordvoerders van de Italiaanse regering en van Monte Paschi wilden niet reageren.

Het geven van staatssteun is gebonden aan strenge Europese regels. Italië denkt gebruik te kunnen maken van een uitzondering in de bankenresolutie, omdat Monte Paschi dreigt te zakken voor de aankomende Europese stresstest van de financiële sector.

Verzekeraars omlaag op Damrak

Op het Damrak stond verzekeraar Aegon met een verlies van ruim 5 procent onderaan de AEX. Branchegenoot NN leverde bijna 2 procent in, evenals voormalig moederbedrijf ING. ABN AMRO onttrok zich als enige hoofdfonds aan de malaise en noteerde een plusje van 0,6 procent.

Net als in Amsterdam waren er in Frankfurt en Parijs nagenoeg geen winnaars onder de hoofdfondsen. In Frankfurt noteerde staalbedrijf ThyssenKrupp daarbij het grootste verlies (ruim 5 procent). Branchegenoot ArcelorMittal gaf in Amsterdam bijna 3 procent prijs.

De Brexit-zorgen zetten dinsdag opnieuw druk op de koers van het Britse pond. Na de voorzichtige tekenen van herstel van vorige week zakte de waarde van de Britse munt naar het laagste niveau sinds 1985. Het pond is nu bijna 13 procent minder waard dan voor het Britse EU-referendum.

De olieprijs ging verder omlaag, onder meer na berichten over een toename van de olieproductie in Nigeria. De prijs van Amerikaanse olie zakte 2,7 procent naar 47,68 dollar per vat. Brent werd 2,1 procent goedkoper bij 49,03 dollar per vat.

De euro was dinsdagochtend 1,1150 dollar waard, tegen 1,1143 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl